Under construction 😊
Leerplicht en schoolplicht
De reden dat wij ons voor deze reis uitschrijven uit Nederland heeft vooral te maken met de leerplicht.
Wij hebben ons hier in 2022 heel erg in moeten verdiepen, omdat onze zoon leerplichtig is.
Educatie vinden wij belangrijk, ook tijdens het reizen, dus moesten we uitvogelen hoe we dit gingen aan pakken.
Op internet en Facebook groepen lazen we ons in, hoe doen anderen het en welke opties zijn er allemaal.
Eigenlijk was dit een heel onderzoek en wat is daar uitgekomen: Er is geen gemakkelijke weg.
Wil je verlof aanvragen op je werk buiten de schoolvakanties of ga je je uitschrijven uit je thuisland en hoe lang wil je wegblijven?
Allemaal factoren die mee spelen om tot de juiste beslissingen te komen. Onze zoon van 6 zit in groep 3 van het reguliere onderwijs in Nederland. Hij leert op dit moment in sneltreinvaart schrijven, lezen en rekenen. We hebben veel gegoogled en websites bekeken, over welke lesmethoden er zijn, waar we rekening mee moeten houden, hulpmiddelen en mogelijke mee werking van school.
Vanuit onze zoektocht en ervaringen willen we deze informatie graag met iedereen delen die:
- Ook langere tijd met leerplichtige kinderen op reis wensen te gaan
- Zich tijdelijk willen uitschrijven uit Nederland
- Zich aan het oriënteren zijn ter emigratie en eerst het land langere tijd willen ontdekken om een juiste woonplaats en woning te zoeken
- Zich niet willen uitschrijven uit Nederland maar wel langere tijd willen reizen
- Gewoon voor geïntresseerden over dit onderwerp

Wist je dat?
- Het in Nederland strafbaar is als je kind vanaf zijn 5e levensjaar niet naar school gaat.
- Het mogelijk is vrijstelling te krijgen voor 5 schooluren per week, tot aan het
6e levensjaar. Hiervoor is geen toestemming nodig, maar het moet wel gemeld worden bij de directeur van school. Dit word bijvoorbeeld gedaan als een hele week school voor een kind nog te vermoeiend is.
- Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, de leerplicht ook is afgelopen.

Uitleg over leerplicht en schoolplicht
Leerplicht is de wettelijke verplichting om kinderen onderwijs te laten volgen.
Vanaf het 4e levensjaar mag een kind naar school, maar dit is nog geen verplichting, zij vallen dan nog niet onder de leerplicht.
De leerplichtwet gaat in op de 1e dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar oud is geworden. De leerplichtwet bestaat al sinds 1969.
In Nederland heb je ook te maken met schoolplicht. Alle kinderen moeten als zij leerplichtig zijn, verplicht naar een school om onderwijs te volgen.
Thuisonderwijs is verboden, tenzij je hier vrijstelling voor krijgt.
Leerplicht is dus niet hetzelfde als schoolplicht!

Boete leerplicht Nederland
Je kind ongeoorloofd thuis houden word ook wel luxeverzuim genoemd. Houd je je kinderen zonder goede reden van school, dan krijg je te maken met de leerplichtambtenaar en riskeer je een boete van wel 100 euro per dag. Het maximale bedrag is 600 euro per gezin voor een week en 900 euro per gezin bij twee weken. De boetes kunnen hoger worden als je je kind vaker of langer van school houd, het kan zelfs gebeuren dat de zaak naar de rechter gaat en er een gevangenisstraf volgt voor één van de ouders.
In sommige gevallen word ook de Raad van de Kinderbescherming erbij gehaald.
Voor de ouders die het niet zien zitten om hun kleine naar school te brengen op vierjarige leeftijd, om wat voor reden dan ook, is het mogelijk ze nog een jaartje thuis te houden. Gelukkig is niet ieder kind hetzelfde en leert het op een eigen tempo. Soms is een kind er gewoon nog niet aan toe. Hoe mooi is het dan, dat jij je eigen kindje nog alles kan leren, spelenderwijs of met de interesses die het kind zelf toont.
Toch val je een beetje buiten de boot als je je kind nog niet naar school brengt als het 4 jaar word. Grofweg omdat je er niet over hoort en omdat iedereen het doet. Het is niet meer dan normaal dat een kind naar school gaat vanaf die leeftijd en vaak is het ook wel handig. Soms zijn er nog jongere kindjes thuis die aandacht nodig hebben en je hebt zelf je handen weer vrij voor andere dingen. Voor leuke dingen waar je eerder niet aan toe kwam, om rustig het huishouden te kunnen doen, voor je baan of gewoon tijd voor jezelf.
Maar weet dat die optie er is en je deze keuze helemaal zelf als ouders mag maken!
En wat nou als je voor langere tijd op reis wilt of je zit in een emigratie proces?
Een wereldreis met leerplichtige kinderen zit er gewoon niet in tenzij je toestemming krijgt van de leerplichtambtenaar van jou gemeente.
Maar deze volgt uiteraard de regels van de wet en wijkt hier niet snel van af. Er zijn al wetsvoorstellen in de maak die het gezinnen gemakkelijker zouden moeten maken om op reis te gaan buitenom de reguliere schoolvakanties. Hier zullen wel regels aan vast zitten zoals een reis / buitenland termijn van bijvoorbeeld 6 maanden en zo moet het kind verplicht onderwijs op afstand volgen. Dit moet dan ook aangetoond worden aan school en/of de leerplichtambtenaar.
Thuisonderwijs is in principe verboden, maar er zijn in Nederland enkele voorwaarden wanneer je wel thuisonderwijs mag geven bijvoorbeeld:
- Als de ouders een trekkend bestaan leiden, zoals bij een circus of de kermis.
- Als de ouders in de omgeving geen school kunnen vinden die bij hun levensovertuiging aansluit.
- Als het kind fysiek of psychisch niet in staat is om een school te bezoeken.
Optie 1
Je blijft ingeschreven staan in Nederland en behoud je woning dus je hypotheek of huur en je verzekeringen.
Waarschijnlijk vraag je tijdelijk verlof aan op het werk of je kunt blijven werken op afstand.
Stap 1: Overleg met school over de mogelijkheden
Optie 2
Je gaat op reis en je verblijft op 1 vaste plek.
In dit geval kun je je kind inschrijven op een school in het buitenland.
Maar hoe doen ouders dat dan, die binnen een seizoensgebonden bedrijf werkzaam zijn, een eigen hotel of restaurant runnen?
Sommige ouders kunnen door hun werk geen vakantiedagen opnemen tijdens de schoolvakanties maar willen natuurlijk wel met hun gezin op vakantie. Volgens de wet mogen ouders één keer per schooljaar tien schooldagen verlof aanvragen zodat zij met hun kind(eren) op vakantie kunnen tijdens schooltijd. Dit is alleen toegestaan als het beroep van één van de ouders de vakantie tijdens reguliere schoolvakanties onmogelijk maakt.
- Het gaat dus om een gezinsvakantie.
- De vakantie kan niet plaatsvinden in de vastgestelde schoolvakanties door het beroep van jou of je partner. In dit geval is het belangrijk dat aangetoond kan worden dat vakantie in de schoolvakantie leidt tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen.
- Het verlof valt niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie.
Een verzoek tot vrijstelling heet officieel ‘beroep op vrijstelling’ en er dient toestemming aangevraagd te worden.
Een dergelijke aanvraag van maximaal 10 dagen vrij, kan slechts 1x per jaar worden ingediend bij de directeur van school.
Elke aanvraag voor vakantie buiten de schoolvakanties wordt individueel beoordeeld.
Het is verstandig om de verlofaanvraag zo vroeg mogelijk in te dienen bij de directeur van de school. Liefst minimaal 8 weken van tevoren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb